Udivující případ cenzury

29. 04. 2022 8:49:43
K protiústavnímu cenzurnímu vypnutí některých vládě nepohodlných webů se přidávají i soukromé korporace. Některé příklady potvrzují, že cenzura vede k výsledkům, které hodnotím jako hloupé.

Občan mi poslal cenzorský zásah Seznamu Diskuse v následujícím znění: „Dobrý den, Váš přístup do diskuzí byl natrvalo zablokován za opakované porušování smluvních podmínek. Poslední příspěvek porušující smluvní podmínky: My jsme se v letech 1938 a 68 také nebránili. Možná jedině proto můžeme dnes tady v teple pozorovat ty, co pokládají svoje životy. Publikovaný dne 20. 4. 2022, 13:17 na serveru Seznam Zprávy.“.

Jako zdůvodnění byl uveden údajný trolling a dále: „Schvalování trestného činu, popírání či ospravedlňování genocidy - Příspěvky, které veřejně podporují ruský útok na Ukrajinu, mohou být trestným činem. „Pokud by někdo veřejně vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu nebo v této souvislosti vychvaloval představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy podle § 405 trestního zákoníku," uvádí Nejvyšší státní zastupitelství.“.

Pravdivost cenzurovaných výroků

Cenzurovaný příspěvek se skládá ze dvou výroků. První je že jsme se v letech 1938 a 1968 nebránili. To je pravdivý výrok, který netřeba dokazovat, pokud někdo má znalosti dějepisu na úrovni základní školy.

Druhý výrok je uveden slovem „možná“, nečiní si tedy ambici na totální pravdivost svého obsahu, protože je v praxi neověřitelný. Je úvahou o tom, že někteří lidé by zde nebyli, pokud by jsme se 1938 či 1968 bránili. Je empiricky přesně nevyčíslitelné, jakého celkového množství a kterých konkrétních lidí by se jejich nebytí týkalo. Přesto však považuji dedukcí za jisté, že nějaké množství takových lidí by bylo. Vojenská obrana nese zpravidla ztráty na lidských životech. Ty jsou dvojího charakteru – jednak přímí zabití při válečné obraně a jednak ti, kteří se těmto zabitým lidem v budoucnu nenarodili. Je nemožné precizně vypočítat toto množství, ale jako je jisté, že ne všichni zabití ve válce by měli děti, pokud by k válce nedošlo a oni žili dále, tak je také možné s jistotou tvrdit, že někteří zabití by v případě svého přežití děti měli. Tedy i druhý cenzurou postižený výrok je pravdivý.

Trestně právní rovina

Vyhrožování cenzorů nějakou trestně právní odpovědností za uvedený výrok je mimo mísu. V uvedeném výroku není slovo o Ukrajině, natož o podpoře jedné z válčících stran. Je zamyšlením nad válečnými obětmi.

I když se zde odkazuje na text Nejvyššího státního zastupitelství, nelze úvahu státního zastupitelství vztáhnout na cenzurovaný příspěvek. Přestože jsem kritizoval zneužívání moci v trestním řízení ze strany Nejvyššího i vrchních státních zastupitelství, tvrdím, že pražská vrchní státní zástupkyně Bradáčová, ani nejvyšší státní zástupce Stříž by trestní stíhání za tento výrok nepodpořili. V opačném případě by již neměla pro naše státní zastupitelství význam ani pravda, ani právo.

Autor: Zdeněk Koudelka | pátek 29.4.2022 8:49 | karma článku: 9.57 | přečteno: 162x

Další články blogera

Zdeněk Koudelka

Rozhovor o úloze opozice a svobodě projevu

Rozhovor o úloze opozice a svobodě projevu. Parlamentní listy 12. 5. 2022, otázky kladl Jakub Vosáhlo.

12.5.2022 v 21:15 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Zdeněk Koudelka

Morální nepřijatelnost cenzury

Existence a rozsah cenzury vypovídá o vztahu držitelů moci k občanům. Vláda, která respektuje občany jako svéprávné, rozumem obdařené lidské bytosti, cenzuru nepotřebuje.

24.4.2022 v 22:21 | Karma článku: 28.86 | Přečteno: 628 | Diskuse

Zdeněk Koudelka

Rozhovor o cizí vojenské základně, cenzuře a korespondenčním hlasování

Rozhovor o cizí vojenské základně, cenzuře a korespondenčním hlasování. Parlamentní listy 17. 4. 2022.

17.4.2022 v 18:19 | Karma článku: 7.21 | Přečteno: 234 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 176 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 188 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1352

Docent ústavního práva a politologie, Právnická fakulta Masarykovy univerzity Brno a AMBIS vysoká škola. Moravan. Trikolora. Advokát.

Autor knih: Jaroslav Krejčí - protektorátní premiér a předseda Ústavního soudu, Prezident republiky, Právní předpisy samosprávy, Transcendentní pramen práva, Zákon o státním zastupitelství s komentářem, Mezinárodní konflikty a bezpečnost státu, Zákon o obcích (obecní zřízení) Komentář.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...