Diskuse

Název státu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

Zrovna Slovák z Maroka mě bude poučovatRv

0 1
možnosti
JT

J33i20r25i 68T75i86c48h26y

3. 3. 2020 16:20

Nazev Cechie ma pro mne nechutnou prichut z historie.

0 0
možnosti
Foto

Čechie byl kdysi znamenitý motocykl, údajně se chystá jeho replika. Takže mě tento název připomíná tento skvělý stroj.

0 0
možnosti
Foto

Vzhledem k současné naší konstelaci navrhuji jména:

Koruptany, Skandálie, Aférika nebo Švejkcarsko. ;-D

2 2
možnosti

Popřípadě Babischland.;-D

2 1
možnosti

Zkrácený název státu není vůbec na škodu. U některých států jsou užívány dokonce dva takové názvy (např. Norge-Norway oproti oficiálnímu názvu Kongeriket Norge, nebo Suomi-Finland oproti oficiálnímu názvu Suomen Tasavalta). Název Czechia by vůbec nebyl špatný, kdyby se zavedl hned se vznikem České republiky. Zavádět něco nového po 24 letech existence už nemá moc nadějí na úspěch, zvlášť, když se k tomu tak ignorantsky staví i naši nejvyšší ústavní činitelé.

0 0
možnosti
MR

Nevím co je a co není na škodu, pokud ale řeknete člověku, který stejně jako dlouhá linie jeho předků žije severně od Cheviotu, že je Angličan, tak Vám nerozbije ústa jenom proto, že je slušně vychovaný. Stejně tak to má, včetně mne, spousta Moravanů, když nám říkají Češi.

1 1
možnosti
MK

Skoro každý stát má kromě oficiálního názvu jeho zkrácenou verzi používanou při běžné konverzaci. A v situacích, kdy by plný název působil problémy. Představte si sportovního komentátora s výrokem "... a nyní proti borci z České republiky nastupuje reprezentant Spojeného království Velké Británie a Severního Irska". Než by tuto větu vyslovil, tak už bude dávno po zápase.

1 0
možnosti
JT

J53i40r92i 36T17i70c12h43y

3. 3. 2020 16:25

Ano, ale slovo CEchie mi nesedi.

0 0
možnosti
MK

Premiér Babiš se podivil tomu, co schválila vláda, jejímž byl členem? Co to asi vypovídá o kvalitě jeho vládnutí?

1 0
možnosti
JK

Ani přezdívky (umělecká jména) nejsou v rodném listě, ale existují a někdy ani pravé jméno neznáme. Je to pro usnadnění komunikace ať už zkrácení či vyjádření delšího textu jedním slovem. U umělců je jejich jméno i jejich životopis a potřebují dobře pamatovatelné jméno.

Proč nezkrátit Českou republiku, stejně k tomu v hovorové řeči dojde, proč nevymyslet přijatelnou alternativu, než nechat hospodu vymyslet švejkovské označení, né že by nebylo, jen zatím žádné nezlidovělo a je to zásluha slova Česko, které se chytlo i s říkačkou: "Čechy, Morava a Slezsko, to je moje Česko." Kdo to řekl první nevím, veřejně snad GŘ Železný na Nově.

Proč se bránit vymyšleným názvům, vždyť celá spisovná čeština je vlastně umělý jazyk, jako kompromis nářečí a dialektů na území Česka.

0 0
možnosti
Foto

Máte naprostou pravdu. Ačkoliv....

U premiéra Babiše už to s pravdou tak jednoznačné není, protože:

1/ to jeho "..... nevím, kdo přišel s tak stupidním nápadem" název "Česko" je smutné a směšné, protože to odsouhlasil i on, jako první místopředseda dotyčné vlády, kdy vysloveně napsal, že k používání názvu Česko nemá výhrady

2/ jeho kategorické odmítnutí používání tohoto názvu republiky ve svých vyjádřeních je u něj opět obvyklá lež - viz např. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/andrej-babis-premier-cesko-rozhovor-bilancovani-rok-2019-dusan-navratil-odvolani.A191219_212643_domaci_chtl

Pravdu máte, ačkoliv iniciační zdroj je více než pochybný.:-)

0 0
možnosti
Foto

Ačkoliv nejsem Moravan stoprocentně s Vámi souhlasím. Historické názvy zemí je třeba respektovat. Jediný správný název je Česká republika. Ta se skládá z historických zemí (nyní bohužel pouze území) Čechy, Morava a Slezsko. Největší zlořád poslední doby je to, když někdo použije místo Česká republika označení Čechy například v reklamě Nejlepší hypermarket v Čechách je Albert To jsem viděl na bilboardech. Načež se naskýtá otázka: A který z Hypermarketů je nejlepší na Moravě? A který ve Slezsku?

2 0
možnosti
Foto

oprava: hypermarketů

0 0
možnosti
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1358x
Docent ústavního práva a politologie, Právnická fakulta Masarykovy univerzity Brno a AMBIS vysoká škola. Moravan. Trikolora. Advokát.

Autor knih: Jaroslav Krejčí - protektorátní premiér a předseda Ústavního soudu, Prezident republiky, Právní předpisy samosprávy, Transcendentní pramen práva, Zákon o státním zastupitelství s komentářem, Mezinárodní konflikty a bezpečnost státu, Zákon o obcích (obecní zřízení) Komentář.

Seznam rubrik