Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Doufám, že jste si pane autore vědom, jak brilantní blog jste napsal a jaké to má důsledky. R^R^R^!!![>-]

0 0
možnosti

J52i86r25i 15T96i41c24h30y

4. 6. 2020 17:13

Popsal jste to dobre, ale myslim si, ze krome historickych zazanmu je presna hodina anebo i den celkem malo dulezita.

0 0
možnosti
Foto

Tady se hraje o víc, o datum oslavy osvobození. Pokud tedy slavíme osvobození 8. května, jedná o půvabné a vědomé falšování historie z důvodu fatální neznalosti. My tady zde čas českého povstání zkracujeme o hodinu.

0 0
možnosti
Foto

Pro mě skončila II. světová válka až 9. 11.1989 pádem Berlínské zdi.

3 1
možnosti
Foto

Za její až de jure ukončení lze považovat až sjednocení Německa se souhlasem vítěz. mocností II.WW, podmíněné i souhlasem Polska ve věci neměnnosti hranic O/N.

1 0
možnosti
Foto

R^V osobním deníku mého otce je u data 7.5. 1945 zápis velkými písmeny. ARMISTICE. Proč asi. Inu proto, že se svou DAKOTOU ,,pendloval" v oněch dnech mezi Británií a Francií a převážel mnohé VIP. A tak měl již v onen den info z ,,první ruky". ALE ANI PRO NĚJ V TEN DEN JEŠTĚ VÁLKA NESKONČILA.Příměří je výslovný souhlas válčící strany k zastavení bojů. Není to nutně konec války ;-)

0 0
možnosti

Ve středu 15. května 1991 poslanec Federálního shromáždění ČSSR Miloš Zeman uvedl:

"...termín 9. května byl - jak už zde bylo několikrát řečeno - zvolen účelově po odmítnutí původního návrhu prezidenta Beneše na 5. květen. Byl zvolen tak, aby textace tohoto státního svátku mohla znít ́Den osvobození Československa Sovětskou armádou ́. Tento zákon byl přijat v roce 1951. ́

Jiný zdroj uvádí, že v poválečných letech nebyl v Československu stanoven termín státního svátku ukončení 2. světové války. Jednotliví představitelé politických stran se na datu nemohli shodnout. Až 2. listopadu 1951 se politici usnesli a podle sovětského vzoru schválili zákon, kterým byl stanoven 9. květen jako Den osvobození Československa Sovětskou armádou.

Dne 10. února 2004 Poslanecká sněmovna PČR přijala zatím poslední zákon, kterým byl 8. květen vyhlášen jako Den vítězství.

1 0
možnosti
Foto

Nacistické Německo v zastoupení generálplukovníka Jodla podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci v sídle Vrchního velení spojeneckých expedičních sil v Remeši 7. května 1945, s platností od druhého dne 23:01. Aktu se zúčastnila i sovětská strana, zastoupená generálem Susloparovem. Stalin i když bylo nastalé situaci uvědoměn, trval na podpisu dalšího kapitulačního dokument přímo v Berlíně. Celý ceremoniál se tak opakoval na přání Stalina ještě jednou 8 května tentokrát s mnohem větší pompou, ale se stejným textem. Zatímco ve Spojených státech amerických a ve většině Evropy ve chvíli podpisu německé kapitulace v Berlíně byl ještě 8. květen, v Moskvě v té době už byl 9. květen. Právě osmý květen se tak pro západní Spojence stal Dnem vítězství v Evropě, v anglicky mluví cích zemích je známý jako V-E Day.

4 0
možnosti
Foto

Jenomže pan Koudelka zcela správně dovozuje, že z našeho pohledu šlo až o 9. květen, že tedy 8. května 1945 23: 01 v Remeši byl čas, kdy v Praze hodiny ukazovaly 9. květen 24:01. ̈

Pan poslanec Zeman předvedl, jak se často mýlil nejenom v politice, ale i v počítaní času. Ale veřejnost mu za to dodnes tleská.

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS