Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Opravdu úctyhodný výčet ústavních zvyklostí v tu i mimozemsku, ale chybí jednoznačná odpověď na kruciální otázku - zda president, sice vrchní ceremoniář, z ústavy ale - na rozdíl od předsedy vlády - vůči nikomu odpovědný, má jmenovat nebo prověřovat? Příslušný článek 68 Ústavy, jehož se sám v roce 1998 vůči Havlovi sám důrazně dovolával, hovoří slovem jmenuje - bez pardonu! Zatím pan Zeman vypadá na zarputilého kádrováka - takže otázka zní: kecal tehdy nebo kecá dnes? Pane Koudelko, Condicio sine qua non?! ;-)

0 1
možnosti
JF

Abych doplnil svoji myšlenkovou konstrukci - na rozdíl od Vás se domnívám, že v tomto případě implicitas neplatí podsouvaná zásada in dubio pro reo, ale podmínka sine qua non! Znamenám se v dokonalé úctě. :-)

0 0
možnosti
Foto

P40e25t52r 66H84a75n72n61i37g

11. 12. 2021 8:30

Naprosto správný a odborně a historicky fundovaný článek. Karma!

1 0
možnosti
MK

M35i88l60a35n 15K98e52s49l

10. 12. 2021 22:56

Ať již prezident může nebo nemůže,je jedna věc.Zda má pravdu je druhá věc.Pravdu má.Ke všem prezidentem vyjmenovanýcm vadám kandidáta na ministra zahraničí přidám ještě jednu.Jak jsem se dočetl Piráti jsou ochotni podpořit změnu ve hlasování v EU.Zrušit při hlasování právo veta a zavést většinový způsob hlasování.To by znamenalo,že migranti by nebyli přede dveřmi,ale za dveřmi.V případě,že ústavní soud rozhodne,že prezident nemůže,má všechny maléry za hrbem premiér.

3 0
možnosti
JL

"Prezident nesmi jmenovat nikoho koho nenavrhne premier". Ktery premier navrhl v r. 2013 Rusnoka?

0 0
možnosti

P67e93t31r 75Č77e23j90k28a

10. 12. 2021 22:43

Při jmenování členů vlády, nikoliv při jmenování premiéra samotného. Rusnok byl předseda vlády.

0 0
možnosti
MK

Pane, vy si vymýšlíte. Ústava opravdu neobsahuje ustanovení o tom, že si prezident může vyžádat nový návrh.

3 1
možnosti
JF

řekněme tak "trochu" lidová tvořivost - pan Koudelka vyvozuje ústavní zvyky z jednání politiků ale ty zvyky vychází z té společnosti která je volí - ta společnost je ta demokracie nikoliv ti politici - politici už "jen" odráží jaká ta společnost aktuálně je ... společnosti pak dělá zkušenost - i s těmi politiky - postupný evoluční proces ...

0 2
možnosti
RK

Senátoři věděli, proč z vás nedělat ústavního soudce. Kfyby přišel Hitler, byl ohnul byste ústavu i pro něj :-P

8 8
možnosti
JF

tak pan Koudelka už ohýbal ústavu i neaktivistickému prezidentovi Klausovi R^

0 0
možnosti
JR

J98a73n 14R29á63ž

10. 12. 2021 17:48

Velmi poučné čtení osobně jsem rád za tento, na můj vkus je sice moc rozvláčný, ale vynikající exkurs do předmětného tématu.

Dík!

9 0
možnosti
JF

Prezident je arbitr voleb a demokracie a výkonná moc je určena právěě volbou voličů ve volbách. Prezident tedy dohlíží aby ta volba voličů odpovídala složení vlády nikoliv její věcné náplně. Prezident není z funkce odpovědný což znamená že koná jen v nezbytně nutných úkonech a to je právě to aby složení vlády odpovídalo výsledku voleb tj. dohlíží na demokratičnost procesu sestavení nikoliv na jeho věcný obsah - to je úkolem právě premiera vzešlého z voleb (který je za rezorty odpovědný), připomínek opozice a schvalování parlamentu.

0 0
možnosti
JL

Pane Floriane. Kratce. Kazdy krok v politickem deni musi byt nekym schvalen. Vy jako obcan, musite vyzadovat kontrolu vsech, kteri nas povedou. To je zaklad te demokraticke cesty.

Nase Ustava nepredpisuje primo prezidenske pravo ve forme odmitnuti navrzeneho ministra. Sam si odpovezte, kdo tedy jej podtvrzuje??

Hodnoceni celeho problemu musi prijit navrh na reseni pro budoucnost. Vsak potvrzeni osoby budouciho ministra jinou casti ustavni organizace MUSI byt!!! Jinak ten Kocourkov opravdu budeme mit.

0 0
možnosti
JL

Vazeny pane Zdenku Koudelko. Uzasny clanek. Dlouhy a presvedcivy. Ukazuje presne, co nam chybi v te nasi svejkovske republice. A vy jako spravny Cech, jste stravil mnoho casu tento clanek zplodit, poukazanim naseho nedostatku v nasem zakladnim zakonu, Ustave a trapeni, co nam ten dokument napachal po nekolika desetileti. Diky vam za to.

Jenze....!!??

U mne vsak chybi vase, snad jen uvaha, cesta k naprave. Podle mne totiz, kdyz to tak vse nechame bez upravy, za dalsi tech sto let prijde dalsi pisalek a bude horekovat nad stejnym problemem.

Abych tu vytku proti vam zkratil, osobne mam navrh, jak toto dilema zkratit. Vsechny navrzene ministry nechat projit senatni komisi a na jeji doporuceni, nechat schvalit celym Senatem. To je demokraticky proces.

Jen malou pripominku vam, autoru tohoto clanku. Ustava v roce 1919 byla ustanovena prelozenim Ustavy R/U. Zde veskere rozhodnuti Parlamentu bylo schvalovano CISAREM!!! Ti pohunkove, kteri ten dokumento kopirovaly, nevyresily presne roli prezidenta, totiz kolik moci mu zustane z moci toho cisare. Takze, jeste po 102 letech mame ustavni dilema. Primo umerne republice zvane Kocourkov se svejkovskym vydanim.

0 0
možnosti
Foto

Kde byla ODS při volbě tohoto prezidenta, Topolánek tam byl na vlastní triko a strana nebyla schopna alespoň někoho podpořit, natož postavit. Zeman je Babišův kůň a Fialovi žrát z ruky nebude. Když si vezmete v čase volby prezidenta dovolenou, můžete čekat ústavní dilema.

0 3
možnosti
Foto

Tak Zdeněk Koudelka (ČSSD) mohl být měsíc ministrem.:-) Pak už to s Vámi šlo z kopce. Nyní jste ukřičená nacionalistická bezvýznamná nula v rozpadající se pidistraně a Váš neobjektivní názor má zcela nulovou hodnotu. Taková je realita. Bude rozhodovat Ústavní soud a vy jeho členem nejste. Mohl jste být, ale Klaus Vás tam neprotlačil. Senát to zamítl a jistě dobře věděl proč.....ty exkurze do dávné minulosti či do zahraničí jste si mohl odpustit. Jsou v dané situaci zcela k ničemu.

6 7
možnosti
Foto

Pěkný osobní faul hned na začátku a doufám, že uděláte vlastní rozbor proč prezident musí jmenovat, předem děkuji. Sice se mi nelíbí, že nechce jmenovat a to z toho důvodu, že vláda je zodpovědná za svůj program a proto volí top tým, na druhou stranu mi chybí argumenty a to vulgární jednání nejsou.

5 0
možnosti
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1358x
Docent ústavního práva a politologie, Právnická fakulta Masarykovy univerzity Brno a AMBIS vysoká škola. Moravan. Trikolora. Advokát.

Autor knih: Jaroslav Krejčí - protektorátní premiér a předseda Ústavního soudu, Prezident republiky, Právní předpisy samosprávy, Transcendentní pramen práva, Zákon o státním zastupitelství s komentářem, Mezinárodní konflikty a bezpečnost státu, Zákon o obcích (obecní zřízení) Komentář.

Seznam rubrik