Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdy kdo zhodnotil přínos nařízení v době covidu? Kde jsou studie? Kde je alespoň nějaký pokus obhájit přínosnost minulých (částečně současných) opatření? I přes tento deficit chce vláda mít v ruce nástroj, který neumí a ani nepovažuje za nutné z hlediska přínosnosti obhájit. Ale o to více bude lehčí restrikce opět zavést, opět bez zdůvodnění.

Snad je už známo, že v zemích s nejmenšími restrikcemi byla úmrtnost menší, ekonomické a sociální dopady nepočítaje...

3 0
možnosti
Foto

No vy jste dobrej.

U karantény sdělené SMS/telefonem jde přece o to, aby člověk, který může ohrožovat své okolí o tom věděl pokud možno ihned a mohl tak na situaci reagovat.

Vy byste byl spokojen s úředním dopisem na doručenku (fikce doručení 10 dní, zaslaný na adresu trvalého bydliště, kde se velmi mnoho lidí nezdržuje) - no, to potom karanténa skončí dřív, než se o ní ten člověk vůbec dozví.

Ale vy asi ne, vy se (rizikově) setkáte s nakaženým, můžete tedy nákazu šířit, ale dokud nedostanete úřední lejstro, tak budete vesele fungovat, jakoby nic a případně nákazu sám šířit.

Vycházíte z toho, že Omikron možná znamená konec Covidu. Jen jestli to máte domluvené i s tím Covidem, že už žádnou horší mutaci nevytvoří a na podzim nebudeme zase v nějakém maléru (třeba šíření jako Omikron a těžké průběhy jako Delta).

Pandemický zákon je jen k tomu, aby stát mohl pružně reagovat na problém méně drasticky, než nouzovým stavem. Ale vám se asi nouzový stav líbí.

2 8
možnosti

Vy jste článek nečetl? 8-o

Celé je to špatně v tom, že je zcela nezákonně přijímán ve stavu legislativní nouze. To v tuto chvíli není vůbec zdůvodnitelné. Zákon má být projednán důkladně a normálním legislativním procesem. Nejdřív bude potřeba až na podzim.

A oficiální karanténa s možností postihů NELZE nařídit SMS, protože tel. číslo uvedené při registraci na test NENÍ nijak oficiálně spojeno s testovanou osobou. Tečka.

7 0
možnosti

Jsem volič koalice, ale jejím jednáním jsem obrovsky zklamán. Tlačí zákon, který nutně v tuto chvíli nepotřebuje, a který může projednat v normálním stavu a i za podpory části opozice, naprosto nepochopitelně na sílu a proti všem. Jak proti odporu lidí, tak v mnoha bodech i proti zákonu, a dokonce i proti Senátu. A nezdráhají se při jeho prosazení porušovat zákon. Něco tak děsného jsem od nich nečekal a nechápu to. A přitom za tím s největší pravděpodobností stojí pouze úředníci z MZ, kteří takto fungují celou dobu. Nějakým způsobem přesvědčili Válka, a ten tlačí na vládu, že je nutně potřeba. Smutné. Toto shodí důvěru ve vládu na nulu. Toto nikdy nepochopím, proč se takto nepěkně vybarvili. Vždyť Fiala jako politolog musí vědět, že si to tím vláda totálně pohnojila! ;-(

3 0
možnosti

Ale ve skutečnosti to má být celé úplně jinak. Máme tu institut nouzového stavu a v něm platný krizový zákon. To je výjimečná věc, která dává obrovskou moc do rukou vlády, a má sloužit velmi dočasně k tomu, aby se během NS přijala legislativa schopná pracovat s nastálou situací. Další prodloužení NS je podmíněno právě souhlasem Sněmovny.

Nová legislativa reagující na situaci má fungovat na principu parlamentní demokracie, na základě které tento stát funguje, tzn. má dát možnosti Sněmovně pracovat se situací. Nikoli vládě.

Celý pandemický zákon je špatně v tom, že dává obrovskou moc opět do rukou vlády, která si může dělat, co chce, a nekompetentně způsobit nenahraditelné škody, přesně jak se povedlo minulé vládě. Z toho důvodu má být řešení v rukou Sněmovny, nikoli vlády. Podobně to mají i v jiných zemích, kde protiepidemická opatření musí posvětit Sněmovna.

4 0
možnosti
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1358x
Docent ústavního práva a politologie, Právnická fakulta Masarykovy univerzity Brno a AMBIS vysoká škola. Moravan. Trikolora. Advokát.

Autor knih: Jaroslav Krejčí - protektorátní premiér a předseda Ústavního soudu, Prezident republiky, Právní předpisy samosprávy, Transcendentní pramen práva, Zákon o státním zastupitelství s komentářem, Mezinárodní konflikty a bezpečnost státu, Zákon o obcích (obecní zřízení) Komentář.

Seznam rubrik